Jak przechowywać i serwować wino?

Kategoria:

Opis

Nie wszystkie wina są przygotowane do długotrwałego przechowywania. W większości przypadków zaleca się, żeby spożyć wino tego samego roku. Na ogół, czerwone wino zabezpieczy się porządniej aniżeli białe. Przebieg starzenia się wina przebiegać może w winiarniach. Wina wyrafinowane są przeważnie przechowywane w dębowych beczkach. Drewno tych beczek na ogół dodaje im szczególny aromat. Nie wszystkie wina nadają się do tego, jedynie około 1 procenta. W tym celu potrzebna jest stała temperatura powietrza w granicach od 7 do 21 stopni Celsjusza. Najbardziej świetną temperaturą jest 14 stopni Celsjusza. W domach wina powinny być przechowywane w szafach bądź piwnicach stosownie do tego celu przygotowywanych, jakie powinny spełnić podobne wymogi do tych, spotykanych w winiarniach (mrok, miejsce chłodne i stabilne, względnie duża wilgotność, brak drżeń) – radzi sklep z winami.

W tych pomieszczeniach gromadzi się butelki w pozycji pochylonej bądź leżącej. Z wyjątkiem nadzwyczajnych zbiorów, nie jest potrzebne więcej aniżeli cztery lata do otrzymania wina doskonałej jakości. Przeważnie białe wino pije się chłodne, to oznacza, że ma temperaturę między 8 a 10 stopni Celsjusza. Wino czerwone, tudzież, pije się w temperaturze pokojowej; skutkiem tego odkorkowuje się je około pół godziny przed spożyciem. Faworyzuje się spożywanie czerwonego wina o temperaturze pomiędzy 18 a 22 stopniami Celsjusza. Co poniektórzy twierdzą, że bardziej dobre są niższe temperatury, w granicach 15 i 16 stopni Celsjusza; a nawet pomiędzy 13 a 14 stopniami dla wina różowego. Jeżeli chodzi o białe wino, chociaż doradza się, żeby pić je chłodne, istnieją wyjątki, kiedy pije się w klimacie zimnym. Z innej kwestii, wina musujące, takie jak szampan, wolno podawać w pojemnikach z lodem i zaleca się unikać gwałtownych zmian temperatury, takich, jakie się tworzą w zamrażalniku. Jeżeli chodzi o szampana, choć jest niezmiernie popularne oraz humorystyczne otwierać butelkę tak że wyskoczy korek i jego zawartość, etykieta mówi, że ma być otwierany bez pośpiechu. Istnieją karafki, w które przelewa się wino, aby się strącił kożuch.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o “Jak przechowywać i serwować wino?”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *